Gyakran merül fel az igény, hogy otthonról is el szeretnénk érni a céges munkakörnyezetet. Szeretnénk használni a céges nyomtatókat, megosztásokat, ügyviteli alkalmazásokat stb. Erre rengeteg megoldás létezik. Én most a lehető legegyszerűbb megoldást szeretném felvázolni, aminek beállításához még komolyabb szakértelem sem szükséges.
XP operációs rendszer (home is) képes VPN kiszolgálóként működni (egy darab kapcsolatot tud kiszolgálni, de ez az esetek többségében pont elég is nekünk.

Mit is nyerünk ezzel a VPN-nel? Az otthoni gépünk a munkahelyi hálózatunk részévé válik, minden ami a hálózaton keresztül elérhető, az a otthoni gépen is elérhetővé válik. Otthoni gépünk egy lesz az irodai hálózatba, amit akár még az irodai gépek is elérhetnek. Képesek leszünk, otthonról:
• Ügyviteli alkalmazásokat futtatni
• Nyomtatni a hálózati nyomtatókra, vagy ha feltelepítjük a megosztott nyomtatókat, akkor arra
• Képesek leszünk a céglevelező rendszerét használni
• Hálózati megosztásokat, és azon levő állományokat meg tudjuk nyitni, és tudjuk módosítani
• És még rengeteg dolgot tudunk végezni, amit az irodában el tudnánk végezni

Nézzük meg lépésről, lépésre, hogy tudjuk ezt komolyabb szakértelem nélkül is bekonfigurálni…..

Mit kell tennük, ha a Teller kereskedelmi rendszert kívánjuk otthonról használni. Telepítsük a programot az otthoni gépünkre, majd a c:\Teller\Settings.ini állományt nyissuk meg.

[SYSTEM]
SERVER= ide írjuk be az irodai gépünk nevét, vagy IP címét
DATABASE=c:\Teller\Data\T2006.GDB (ha módosítottuk az adatbázis nevét, majd más helyre telepítettük, akkor ezt is meg kell adnunk).

És már használhatjuk is otthonról rendszerünket. Ha a beállításnál elakadt, vagy nem sikerült, akkor szívesen segítünk a kapcsolat kiépítésében.