Menteni kell!
-Egyik hiba: Sokan nem készítenek biztonsági mentést adataikról, vagy ritkán.
-Másik hiba: Nem megfelelő módon végzik a mentést. Például a helyi merevlemez egy másik mappájába, vagy a számítógépben levő másik merevlemezre végzik a mentést. Ennél már csak egyel jobb, ha cd, dvd-re mentünk. De hányan vizsgálják felül időszakonként, hogy az a backup média (pl. cd lemez) mikorra lesz megbízhatatlan, működésképtelen (amikor már nem fogunk róla adatot visszaállítani, cd/dvd lemezeknél ez elég gyorsan bekövetkezik)
-Harmadik hiba: a backup médiát (cd/dvd) a számítógép mellett, a laptop táskában tároljuk. Ha ellopják, leég, akkor biztos, hogy a mentéseket is elveszítjük.

-Persze van még egy rakat hiba, amit el lehet követni adatmentés terén(pl. nem megfelelő nyilvántartás, biztonság stb..), de ez általában kis és közepes cégeknél elhanyagolható..

Erre egy elfogadható mentési megoldás, az úgynevezett online mentések. Több ingyenes, de viszonylag olcsó (havi 2-3ezer) szolgáltató van az interneten. Akik rengeteg funkciót adnak e szolgáltatások mellé (biztonság, több számítógépen való használat, stb.). Vagy vannak olyan programok amelyekhez online tárhely jár, általában a program előfizetési idejére (pl. Norton 360), ezek is jó választások. Itt is elkötelezzük magunkat egy „szolgáltatás” irányában. Gmail esetében vannak olyan segédprogramok, amellyel egy könyvtár tartalmát folyamatosan menthetjük az email fiókunkba(egyszerű,kevés funkcióval,de a cél elérhető vele,van mentésünk)

Néhány ajánlott online mentés szolgáltató (2Gb ingyenes tárhely minden szolgáltatónál megtalálható):
-Dropbox (2Gb ingyenes tárhely, 9.9$ 50Gb, 19.99$ 100Gb tárhelyet ad rengeteg szolgáltatással, és részletes magyar nyelvű leírások is találhatóak, ajánlott magyar nyelvű ismertető itt és itt
-Mozy (2Gb ingyenes tárhely, MozyHome 4.95$ havonta, ami már korlátlan tárhelyet biztosít)
-SugarSync (30Gb 4.99$,60Gb 9.99$ havonta,100Gb 14.99$,250Gb 24.99$, található nálluk egy nagyon jó összehasonlító táblázat a legelterjedtebb szolgáltatókról, ezt érdemes megnézni)
-IDrive (2Gb ingyenes tárhely, 9.95$ 50Gb, 19.95$ 100Gb tárhely, demót lásd itt
-Vosi.biz (0-29,9$ havonta,attól függően, hogy miket veszünk igénybe és mennyi adatot mentünk)
-JungleDisk (amazontól, 5Gb-tól indul, 2$ havonta a personal szolgáltatásuk)
-Carbonite (itt nincs igyenes tárhely, itt éves előfizetési díj van 1év 54.95$ amiért korlátlan tárhelyet kapunk

Érdemes élnünk ezekkel az ingyenes szolgáltatásokkal, de látható, hogy viszonylag nagy mentési tárhelyet kapunk havonta szinte ingyen(3-4ezer ft). Ehhez automata, vagy időzitett mentő programokat kapunk, amelyekkel folyamatos mentésünk van, biztonságos helyen!

Milyen szolgáltatások hasznosak még számunkra, a mentésen kívül:
-A legtöbb helyen egy hónapra visszamenőleg meg tudjuk nézni egy file tartalmát, pl. ha átírtunk valamit egy excel állományban, akkor a változás előtti állapotot meg tudjuk még nézni, ez egy egyszerű verziókövetés..
-Platform függetlenség (linux, windows, macintosh, mobil)
-Hely független (a munkahelyen levő “mentett” dokumentumokat otthon is megtudjuk nézni), ezzel akár egy egyszerű csoportmunka környezet is kialakítható…, lásd a dropbox magyar leírását!

Akár ügyviteli programok adatbázisát is menthetjük ilyen rendszerrel! Mentsünk minél gyakrabban, és minél több helyre. Akkor jó egy mentés, ha automatikus és nem feledkezünk meg róla. Ezt ezekkel az online rendszerekkel elérhetjük – ezért nevezem ezeket elfogadható mentésnek…..