Ma egyre több pdf állományt kell létrehoznunk. A leggyakrabban egy másik dokumentumot kell csak pdf-re alakítanunk (pl. word,excel), ezt ma már a legtöbb alapból tudja, vagy ki tudjuk nyomtatni egy „pdf” nyomtatóra, és így kapjuk meg a várt pdf kimenetet.

Viszont előfordul (főleg ha abev-et is használunk), hogy nem csak erre a viszonylag egyszerű konverzióra van szükség, hanem pdf-eket kell szétvágnunk (ami még megoldható lenne, hogy úgy nyomtatjuk ki a pdf dokumentumot, hogy csak a szükséges oldalakat jelöljük ki), összeillesztenünk, oldalakat törölnünk, oldalak sorrendjét átrendezzük, stb.

Az összes felsorolt műveletet könnyen el tudjuk végezni a pdfsam nevű programmal, ami egy ingyenes program. Beszél magyarul, így a tapasztalanabb felhasználók is könnyen el fognak vele boldogulni. Első ránézésre talán furcsa lehet a képernyő felépítése, de ha végig kattintgatjuk az összes lehetőséget, akkor gyorsan megismerjük a programot. Valamint egy jól áttekinthető tutorial-t is kapunk (angol nyelven), ami az összes funkciót látványosan végig magyarázza.

Funkciók:
•Elforgatás (egy, vagy több pdf állományt adhatunk meg, amelyet 90/180/270 fokkal tudjuk elforgatni mind a két irányba, sőt még választatunk, hogy minden oldalt, vagy csak a páros, vagy páratlan oldalakat kívánjuk forgatni. Egy cél könyvtárat kell megadnunk, mivel ha több pdf-et adtunk meg, akkor több pdf is fog keletkezni kimenetként).
•Felosztás (egy, vagy több pdf állományt adhatunk meg, amelyeket több módszerrel tudunk darabolni, akár méret, laponként, páros, páratlan, stb.)
•Vizuális dokumentum alkotó (pdf állományokat tölthetünk be, amelyekből oldalakat válogathatunk össze tetszőleges sorrendben)
•Vizuális újrarendezés (egy pdf állomány oldalait tudjuk átrendezni, oldalakat törölni)
•Összefésülés (több pdf-et tudunk egy pdf dokumentummá egyesíteni)

Program letölthető innen v.2.2.0