Kis vállalkozásoknál is gyakran fellép az igény, hogy több telephelyről is tudjanak számlázni. Ez az igény általában a céget és a tulajdonos otthonát jelenti, de egyéb helyzet is lehetséges. Mit lehet ilyenkor tenni. Mire van szükség? Milyen megoldások jöhetnek számításba? Én most a lehető legegyszerűbb, és olcsó megoldásokat szeretném felvázolni, közép és nagy cégeknél nem ilyeneket szoktak használni, ugye ott más költségeket tudnak felvállalni.

Kérdés, hogy a cég kezel-e készletet, és ha igen, akkor a két telephelyről is akarják-e ezt a készletet módosítani (számlázni)?

 

Ha nem kezelnek készletet, akkor kézenfekvő megoldás lehet egy olyan számlázó program használata, amelynél beállítható a számla sorszámának formátuma. Cégnél pl. C00001.. a használt formátum, otthon pedig a H000001 …, így nyugodtan számlázhatnak, hisz két különböző sorszám intervallumot, vagy mondhatnám bizonylattömböt, használnak – nem lesz sorszám kihagyás. Teller számlázó program ideális erre az esetre, hiszen korlátlan számú bizonylattömb létrehozható benne. Teller számlázó program licensze a cégnek megengedi, hogy korlátlan számú számítógépre legyen telepítve a szoftver. Itt több megoldás is szóba jöhet azért még, pl. két különböző program használata. Ami nem ajánlott szerintem, mert két programot kell megvenni, két programot kell megtanulni stb.

 

 –Ha szeretnének készletet kezelni, erre is több egyszerű megoldás található.

a). Használjanak két raktárat, a céges programmal az egyik raktárból, az otthoniból a másik raktárból számláznak, a két raktár között szállítón, vagy raktári áru mozgatással tudnak készletet mozgatni (nem a legegyszerűbb megoldás).

b) Létesítsenek összeköttetést a két számítógép között, ha mind a két helyen van internet. Ennek több módja van, erről bővebben a következőkben írok!

 

 Minden internetre csatlakozott számítógépnek van egy azonosító száma, úgynevezett IP címe az interneten (ip v4 esetében valami ilyesmi formátumban 212.145.158.152). Minden gépnek más az IP címe, a gépek ezek alapján találják meg egymást az interneten (domain nevek is mindig egy IP-t jelentenek, amit speciális szerverek, a domain név szerverek tárolnak. Ha mi a böngészőnkbe beírjuk a www.google.com címet, akkor a számítógépünk egy domain név szervert keres fel, akit megkér arra, hogy a megadott címhez tartozó IP címet adja meg neki. Ha ezt megkapja, akkor már tud csatlakozni az adott oldalhoz)

 A probléma az, hogy az IP címünk nem mindig ugyanaz (a legtöbb szolgáltató plusz havi költségért tudnak adni egy IP címet, és ekkor már mindig ugyanaz lesz az IP címünk) és így nem egyszerű megtalálni azt a számítógépet, amihez csatlakozni akarunk (pl. a cégnél levő géphez) Milyen megoldások lehetnek?

 -Fix IP-t kérünk a szolgáltatótól (ez a havi 2500-6000 plusz költséget jelenti, ebben az esetben lehet nem ez a legolcsóbb megoldás)

-Dinamikus domain nevet regisztrálunk, amit valamilyen kis programmal naprakészen tartunk. Itt vannak ingyenes megoldások.

-VPN kapcsolatot építünk fel a két gép között, erre léteznek már ingyenes programok, sőt olyanok is, amik kevés adminisztrációt igényelnek, és egyszerű beállítani őket.

 Az első két megoldásnál még meg kell oldanunk, a biztonságot is. Ha az internetre vagyunk csatlakozva, akkor nem csak az általunk kívánt számítógépek tudnak hozzánk csatlakozni, hanem bárki (és rengeteg rosszakaratú egyén található az interneten, akik akár mindenféle szakismeret nélkül, speciális programokkal támadják az interneten található számítógépeket. Ahhoz, hogy a két számítógép tudjon egymással kommunikálni, különböző kapukat kell kinyitogatni a gépeken, és ezeken, a kapukon könnyen más is betalál.

Nézzük az általunk ajánlott legegyszerűbb megoldásokat. Ehhez speciális programokat kell telepítenünk a telephelyek számítógépeire. Azokat fel kell konfigurálnunk (hasonlóképpen, mint a Skype-t), majd használhatjuk is hálózatos számlázó programunkat. Nincs plusz havi kiadás, biztonságos, leírás alapján akár mi is be tudjuk állítani a kapcsolathoz szükséges beállításokat! Ilyen program pl. a Leaf (http://www.leafnetworks.net/download.html), vagy Hamaci (https://secure.logmein.com/products/hamachi/vpn.asp?lang=hu).

 Ezek programok beállításához hamarosan letölthetővé teszünk egy magyar nyelvű, általunk készített leírást, amely segítségével akár szakértelem hiányában is meg tudjuk teremteni a kapcsolatot telephelyeink között. Ezek után már csak programunkat kell beállítani, hogy a felépített kapcsolaton keresztül tudjanak kommunikálni egymással.