Ha használsz valamilyen programot, akkor kíváncsi vagyok mennyire vagy elégedett azzal a programmal. Többség valószínűleg nem elégedett, mitől függhet ez az elégedetlenség (én most nem foglalkoznák az olyan esetekkel, amikor a program hibás, nem működik)? Remélem, ki fogjátok fejteni véleményeteket hozzászólásban!

 

A program túl sok funkcióval rendelkezik, nekem ez túl bonyolult!

Ha a program a te egyedi megrendelésedre készült, akkor bizony ezek a funkciók nem kellenek neked, ez a szoftverfejlesztő hibája. Hiszen olyan funkciókkal bővítette a programodat, amiket te nem rendeltél meg. Viszont, ha ez a program „dobozos”, „tucat” termék, akkor a szoftverfejlesztő is benne van a malomban. Kénytelen egyre több funkcióval ellátni programját, hogy egy kicsivel több, egy kicsivel más legyen, mint a piacon található hasonló programok. Az is lehet, hogy ezek egy másik felhasználó igénye alapján lettek a programba megvalósítva.

Én a többleteket is két csoportba osztanám (példaként az Excelt véve)

  1. csoport az olyan funkciók, amelyeket nem ismerek, de ha megismerném, biztos, hogy használnám (pl. excel egyszerűbb függvényei, szumma, átlag). Lehet, hogy vannak benne nagyon nehezen megtanulható (excel visual basic), nehezen elvégezhető funkciók, de segítségükkel sok munkát meg tudnák spórolni! Kérdés, hogy a megtanulásra fordított idő megtérülhet-e munkánk folyamán? Valószínűleg az excel programozási nyelvének megtanulása túl sok időbe kerülne, szemben azzal, hogy mennyit tudnánk használni. Ezt az időt töltsük inkább hasznosabb dolgokkal…
  2. csoport az olyan funkciók, amelyeket nem fogok tudni használni, mert a napi munkámba nem szerepelnek hasonló műveletek (például, ha az excel bonyolult matematikai, statisztikai függvényei). Ezek a funkciók számomra feleslegesek. Talán az lenne a legjobb a programoknál, ha lenne egy kapcsoló (milyen felhasználó vagyok? Kezdő, gyakorlott, profi), és minden funkció be lenne sorolva egy csoportba. Minden funkció (menü, gomb, stb.) csak akkor látszódna, ha megfelel a felhasználó tapasztalati besorolásának.

Kérdés mivel lehet ezt a bonyolultságot kezelni? Olvasd el a kézikönyvet, nézd meg az oktató videókat (ha vannak ilyenek). Lehetséges, hogy ezzel olyan funkciókat ismersz meg (amit eddig nem használtál), amelyekkel hatékonyabbá teheted munkádat.

 

A program nem rendelkezik rengeteg funkcióval, amikre szükségem van!

Ez nagy hiba! Mit tudunk tenni? Lehetséges, hogy igényünket közöljük a program fejlesztőjével? Tudja vállalni bővítéseknek az elkészítését? Kérdés, hogy milyen áron (velünk fizeteti ki a fejlesztés egész költségét, vagy meglátja a lehetőséget, hogy ezzel is gazdagíthatja programját). Ez nagyban függ attól, hogy mi a kérésünk, ha nagyon egyedi akkor valószínűleg az első eset fog fennállni, ha mások számára is értékes, akkor remélhetőleg a utóbbi.

A nagyobb probléma, hogyha nem tudunk a fejlesztővel dűlőre jutni! Vegyünk új programot ( bevezetés, új program megtanulása, brrrr……)?  Készítessünk egy külön programot, és a kettőt együtt használjuk?

Szerintem érdemes egy program vásárlásakor legalább 5 évre előre tervezni! Meg kell nézni, hogy az üzleti tervünk fényében, milyen változásokkal kell számolni ebben az időszakban. Milyen új funkciók, bizonylatok kellenek majd. Ha van belső szabályzatunk, akkor miket fogalmaz meg ezen a téren. Ezeket vegyük figyelembe!

 

 

Túl nehézkes kezelni, billentyűről nem működik!

Ha egy számla kiállítása hosszabb időbe telik egy számlázó programmal, mint egy bizonylattömbben, akkor az már tényleg problémás. Bár, még ilyenkor is nyerhetünk (pl. könnyebb előkeresés, kimutatások stb.). Remélhetőleg te nem ilyen programot használsz. Az a jó program, ami kézre áll, billentyűről elvégezhetőek azok a műveleteket, amiket gyakran használsz.

Sajnos legtöbbünk a megszokás rabja. Ha megtanulunk egy programot kezelni, akkor furcsa ha egy másik programmal találkozunk. Valószínűleg első találkozásra bonyolultnak tűnik a legtöbb új program (ami legalább 20-30 művelettel bír). Ha van időnk, igenis próbáljuk ki a demót! Olvassuk el a dokumentációt!

A legtöbben szoftvert ismerős ajánlása vásárolnak, ha Ő elégedett, akkor valószínűleg Én is az leszek. Remélem te is elégedett vagy, ha nem akkor írd meg miért nem…