Miért jó számlázóprogramban kézi bizonylattömböket kezelni? Mindig, minden vállalkozásnál elő fog fordulni, hogy néha napján kézi számlát kell kiállítani, mert nincs nálla a laptopja, áram szünet van stb.
Ebben az esetben viszont el fog csúszni a készlete, hiszen a kézzel kiállított számla nem fogja csökkenteni a program által nyilvántartott készletet, nem fogja látni a kimutatásokban a számla által generált forgalmat stb.
Sokan ilyenkor egy szállítólevéllel korrigálják a készletet, de ebben az esetben ezek a szállítók ki nem számlázottként szerepelnek, nem a megfelelő helyen jönnek a kimutatásokban stb.
Ezért érdemes kézi bizonylatokat számlázóprogramba felrögzíteni. Kérdés ilyenkor két számlánk lesz, vagy egy? Van olyan program, amely a felrögzített bizonylatokat ebben az esetben nem engedi kinyomtatni.
Kézi bizonylatok nyomtathatók, de nem számla formátumban!!

Bizonylattömböknél kell jeleznünk, ha egy bizonylattömb egy kézi tömbnek felel meg. Ekkor ebbe a tömbbe tudunk kézi bizonylatokat felrögzíteni. Sorszámot ilyenkor nekünk kell megadni (ekkor sem lehet két azonos sorszám). Kézi számla rögzítésének módja egyébként teljesen megeggyezik a gépi számla kiállításával.