Miért nehéz a cég számára megfelelő rendszer választása? A legtöbb megkeresett cég eladni szeretne, és valószínűleg a saját rendszerét szeretné „ránk sózni”. Igen, mi is eladni szeretnénk, de NEM minden áron….
Olyan független szakemberek tanácsára lenne szükség, akik csak a „tanácsadást” akarják nekünk eladni (esetleg mérhetővé teszik az új rendszer által élvezett előnyöket). Úgy gondolom, hogy a jó szakember csak olyan terméket hajlandó eladni, ami megfelel a vevőjének (pl. elvárom azt a fodrászomtól, hogy megmondja, hogy Ő ezt nem csinálja meg, mert ez rosszul fog kinézni- Ő a szakember, és remélhetőleg jó szakember. Vagy elvárom, hogyha elviszem a kocsimat szervízbe, akkor ne csak azt csinálják meg amiért elvittem, hanem figyelmeztessenek az egyéb “megtalált” hibára is.)

Mi szokott lenni a baj?
• Túl drága rendszert választunk, és a bevezetés után már nem költünk rá (rendszerint az oktatás, bevezetésen már spórolunk). Ne csak a program árát mérlegeljük! Más költségek is szóba jöhetnek!
• Olyan rendszert választunk, ami nem változtatható (kis igények is hatalmas gyorsítást eredményeznének) Ennek több oka is lehet (pl. dobozos termék, vagy a fejlesztés olyan költség, amelyet nem tudunk megfizetni (ált. nagy rendszereknél SAP,stb.)
• „Dobozos” terméket vásárolunk, de az nem elég számunkra. Itt megint nem fogunk tudni változtatást elérni. Vásárlás előtt mérjük fel, hogy milyen áron tudunk fejleszttetni.
• Túl bonyolult rendszert választunk. Nincs a cégnél olyan alkalmazott, akinek megfelelő számítástechnikai affinitása lenne, nem tudjuk a rendszert használni. Bármilyen rendszert választunk, nem fog helyettünk gondolkozni! Alapvető számítástechnikai ismeretek szükségesek lesznek…
• A rendszer nem tudja azt, amit szeretnénk (remélhetőleg ez a legritkább) Töltsünk le demókat, azokat próbáljuk ki! Olvassunk bele a leírásokba és ne döntsünk olcsó programok esetén se gyorsan.
• A rendszer nem rendszer, csak egy program. Még mindig túl sok „excel” állomány „dolgozik a rendszerben”. Sokszor tényleg csak egy programra van szükségünk, mert túl kicsi még a cégünk, kevés adattal dolgozunk stb.
• A rendszer ugyan megpróbálja lefedni az egész informatikai rendszert, de több részen nagyon gyenge. Sokszor lefedhető a rendszer több programmal is, több gyártótól.
• Stb.
Szóval, ha egy program, vagy egy teljesen rendszer bevezetésén gondolkozol, akkor-. Gondold át a lehetséges (pl. az előzőleg felsorolt) kockázatokat. Mérlegeld, tervezz. Nézz meg több rendszert, esetleg működés közben. Nem egyszerű egy rendszer, de egy kis program bevezetése sem…