Nagy és közepes cégeknél (legalábbis a többségnél) található informatikai szabályzat. Ebben különböző szabályok, ajánlások találhatók az alkalmazottak, a munkavégzés, valamint a használt technológiákra. Ilyeneket mi magunk is kidolgozhatunk (SŐT DOLGOZZUNK KI), vagy kérhetjük szakemberek segítségét (interneten találhatóak ilyen szabályzatok). Olyan szabályokat dolgozzunk ki, amelyek hosszútávon értéket teremtenek a cégnél (lehet, hogy némely szabály betartása, megtanulása hosszabb folyamat, de ha a definiált értéket tudjuk vele hozni, akkor már megéri. Felállíthatunk informatikai mérőszámokat is. Mérjük itt is azt, ami a cégnek értéket teremt, és azt is ami nem (lásd Lean, http://kaizen.freeblog.hu/categories/Lean_iroda/)

Válasszunk olyan szoftvereket, informatikai berendezéseket, amelyek ebbe a szabályzatba a legjobban beleférnek. Ne hagyjuk magunkra erőltetni technológiákat, rosszul megalkotott szoftvereket – csak ha meg tudnak minket győzni.

 Szabályokat érezhetjük békjónak, de értéknek is. Ha megtudjuk magunkat győzni, illetve alkalmazottaknak el tudjuk magyarázni, hogy ezek hosszútávon milyen előnyöket tudnak hozni, akkor bevezetésük is könnyebb lesz. Próbáljunk meg Lean-esen gondolkodni, valahol el kell kezdenünk, vagy folytatnunk….

Ajánlott link: http://kaizen.freeblog.hu/

 

 

http://www.jdiamond.co.uk/Images/Finding_Hidden_Profit_(ET30).pdf

 

Kezdjük kicsiben. Határozzuk meg, hogy mit hol tárolunk a számítógépen, milyen mappa szerkezetet használunk. Ha valamire csak ideiglenesen van szükség, akkor azt mindig a temp mappákba tároljuk. Alakítsunk ki folyamatokat mindenre amit számítógéppel végzünk, levelezésre, faxolásra, számlázásra stb. Készítsünk szoftver leltárt….. , van aki a káoszt szereti, de mi ne ott dolgozzunk!