Ha lehetőségünk van, akkor Vistát vásároljunk új, vagy meglévő gépünkre. Miért ajánlom nektek?

 

Mielőtt a Microsoft elkészítette volna a Vistát, szinte az összes programozóját elküldte biztonságtechnikai tanfolyamokra. Teljes szemléletmód váltást követtek el, innentől kezdve a biztonságra nagyobb hangsúlyt fektetnek, akár a használhatóság rovására is. Ebből kifolyólag a Vista alapjában egy nagyon biztonságos operációs rendszer lett. Ha egy vírusnak sikerül is feljutni a számítógépre, terjedése szinte lehetetlen (hiszen alapjában véve szinte sehova nincs írás jogunk, ilyenek a windows, program files mappák, Local machine registry ág). Vírus írtó nélkül is nagy biztonságban érezhetjük magunkat, de azért mindenképp ajánlott egy vírusvédelem használata (3-4 ezer forintért kapunk egyet, de az ingyenes megoldások is megfelelőek lehetnek). Ingyenes megoldásként pl. az AVG-t ajánlom, Spyware terminator (sypware terminator:) programmal együtt, sőt ha a spyware terminator alá telepítjük a ClamWin-t, akkor már két vírusmotor ellenőrzi a fileokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Microsoft már nem állít elő csak OEM xp-t, és azokat is 2009 elejéig lehet kapni (lehetséges, hogy raktárról még egy ideig be lehet szerezni). Utána már csak Vistát fogunk kapni a boltokban. Ne akkor váltsunk, amikor már kényszerűség. Igaz 2-3 évesnél régebbi számítógépekre nem ajánlom telepíteni, csak kivételes esetekben. OEM esetén figyeljünk oda, hogy az operációs rendszert kifejezetten számítógéphez adják (ha a számítógépben kicserélünk dolgokat, akkor elvileg már nem használhatjuk tovább az OEM szoftvert). Ha gyakran váltogatjuk az alkatrészeket, nem új gépet veszünk, hanem felújítunk, akkor érdemes inkább „dobozos” Vistát vásárolnunk (Dobozos ár kétszer drágább szokott lenni, de a jogtisztaságunk megér ennyit). Mivel jövőre már csak Vistát tudunk beszerezni, ha most kell ügyviteli rendszert, számlázót vásárolunk, akkor figyeljünk oda, hogy mindenképp Vista kompatibilst vegyünk (ne kelljen vista esetén újból váltanunk).

 

Teller számlázó programunk vista és xp operációsrendszereken is tesztelve volt. Mindenkinek ajánlani tudom, aki számlázó program vásárlása előtt áll.