Alapjában véve nem kell, de ha előre gondolunk, akkor már érdemes megfontolni.
Ma kapható legtöbb hardver eszköz csak a legújabb operációs rendszerekhez készül. Rengeteg olyan laptop, vagy részegység van, amihez már csak Vista meghajtóprogramokat készítenek, ezért kétséges, hogy mennyire tudnánk használni egy dossal, vagy Win95-tel. Gondoljunk bele, ha egy meghibásodás esetén ki kell cserélnünk számítógépünket, akkor már nem biztos, hogy működésbe tudjuk hozni régi programunkat…..
Vista, és az azutáni operációsrendszereken komoly kihívás működtetni ezeket a régi rendszereket. Ha OEM operációs rendszerünk volt, akkor a meghibásodott számítógépünkkel sajnos azt is ki kell dobnunk. És ekkor jönnek a képbe az új operációsrendszerek (hiszen régit már nem kapunk sehol sem).

Ezek alapján már érdemes megfontolni a váltást. Igaz ezek a problémák megmaradnak, az új rendszert is idővel le kell majd váltani (sajnos a technológia és a gyártók ezt generálják).
De mit tehetünk mi? Tervezhetjük és ütemezhetjük a váltásokat, és nem egy hirtelen hardver hiba (és mondjuk a leltár kellős közepén) kell a váltáson gondolkoznunk….
Ez is egy üzleti kockázat, amire figyelnünk kell, tervezni kell, kockázat kezelő terveket kell kidolgoznunk, és akkor nem érnek váratlanul a gondok!