Gondoltál-e már saját igényeid alapján egy új szoftver kifejlesztésében (egy szoftverfejlesztő cég segítségével)? Gondolkodsz rajta, de nem tudod, hogy vágjál bele? Sikerült-e annak a szoftvernek a kifejlesztése, mennyire vagy elégedett vele? Hogy lehetne a sikerességre garanciát kapni? Garanciát sehogy, legyen az a világ legjobb fejlesztő csapata!
Viszont, vannak technikák, amelyek biztosíthatják, hogy a lehető legtöbbet hozzatok ki a készülő szoftverből, időre készüljön el, olyan legyen, amilyet te szeretnél…

1. A kulcs szó, az Agilitás, és az agilis szoftverfejlesztési technikák. Ma már nálunk is kezd elterjedni az igény megrendelő és kivitelező oldalról is. Interneten elég sok anyag található (Scrum, Xp stb.)…..
2. Rengeteg munkát kell a megrendelőnek is vállalnia a projektben. Nem csak az elkészült végterméket kell megnézni, hanem a lehető leggyakrabban és a lehető legtöbb időt kell eltölteni a készülő szoftverrel. Egy kicsit a fejlesztő csapat tagjává kell válni. Pontosan meg kell tudni fogalmazni az igényeket. Megrendelő nélkül nincs késztermék, csak félkész termék!
3. Fel kell készülni arra, hogy a komplex programok természeténél fogva, alapos oktatás (tanulás) szükséges. Amit meg kell követelni magunktól (vagy alkalmazottainktól) és a kivitelező cégtől is (nem maradhat el).
4. Ne csak a saját véleményüket, igényünket akarjuk a leendő szoftverben megvalósíttatni, hanem kérjük ki munkatársaink és a kivitelező véleményét is. Próbáljunk meg minél többet lefedni az Új szoftverrel, ne kelljenek majd még egyéb programok.
5. Pontos szerződés, ami nem csak a készülő szoftver funkcionalitását, hanem a karbantartást, oktatást, határidőket is tartalmazza.

Remélem nem ijeszttettelek el, hanem kedvet kaptál. Viszont látni kell a feladat nagyságát, itt nem egy kilogramm almát vásárolsz, hanem egy egyedi alkotást (más kivitelezővel valószínű más program lenne a végeredmény). Örömmel vennénk, ha velünk szeretnél ezen az ösvényen végigmenni…