Tippek, tanácsok

Vonalkód választása (ajánlott vonalkódok)
•EAN vonalkódok elterjedtek (csak szám), de használatuk nem ingyenes. Egy tartományt kell megvásárolnunk, és abból gazdálkodhatunk. Így biztos, hogy nem fog vonalkódunk más gyártó címkéjével megegyezni. Valamint nagyobb kereskedelmi cégek biztos, hogy el fogják fogadni.
•CODE128, tetszőleges szöveg, vagy szám és tetszőleges hossz. Ingyenesen használhatjuk. Érdemes olyan struktúrát kiválasztani, hogy más céggel biztos ne egyezzünk meg (pl. cég kezdő betűi + futó sorszám).
•Tetszőleges egyéb formátumú vonalkódot használhatunk. A legelterjedtebb vonalkód olvasók ezeket a nyomtatott vonalkódokat tudják olvasni.

Papír választása
Nyomtatandó információ mennyisége határozza meg, hogy milyen méretű címkét kell választanunk. Érdemes egy teszt oldalt csinálni A4-es papírra a lehető leghosszabb adatok megadásával (pl. ha 16hosszú CODE128 vonalkódot használunk akkor 16db W betűből álló vonalkódot nyomtassunk, de ha nyomtatunk termék megnevezést is, akkor abból is válasszuk a lehető leghosszabbat ami előfordulhat), ezt mérjük meg vonalzóval. Majd a kapott méret alapján válasszunk papírt (szélesség, magasság)

Nyomtató választása
Első esetben használhatunk tetszőleges lézer, tintasugaras nyomtatót, valamint ehhez tetszőleges papírformátumot. Papírformátum attól függ, hogy mit akarunk csinálni az elkészült címkével. Ha ragasztani akarjuk, akkor választhatunk APLI címkét (www.apli.hu).
Nézzünk erre egy több címke egységár kalkulációt:
•APLI LCA10818, Apli 70 x 37 mm, 3 pályás etikett, 600 etikett/csomag, 25db A/4-es lap 2260ft/csomag, egy címke egységára 3.7 ft
•APLI LCA1213, Apli 97 x 42,4 mm, 2 pályás etikett, 300 etikett/csomag, 25db A/4-es lap 2260ft/csomag, egy címke 7.55 ft
•APLI LCA1209, Apli 38 x 21,2 mm, 5 pályás etikett, 1625 etikett/csomag, 25db A/4-es lap 2260ft/csomag, egy címke 1.4ft

Vagyis minél több címke van egy A4-es papíron annál olcsóbb.
Előny: meglévő nyomtató használata, új nyomtató esetén is viszonylag olcsó készülék beszerezhető, olcsó kellékanyag (pl. lézer nyomtatónál), tintasugara nyomtatónál akár színes logó nyomtatására is van lehetőség.

Második esetben használhatunk vonalkód nyomtatót (pl Zebra z4m). Ezek ára viszonylag magas, de ezt magas terhelhetőséggel és hosszú élettartammal ellensúlyozzák. Ezekbe tehetünk már olyan papír formátumokat is, amiket a hagyományos nyomtatókba nem. Használhatunk tekercselt, hajtogatott papírokat. A legtöbb készülékhez vehetünk automatikus vágót is. Itt pl. egy 4x3cm-es címke 2000darabos tekercsben is kb. 1.5ft-ba kerül.

Harmadik esetben használhatunk címke nyomtatókat, amelyek sima papirra tudnak nyomtatni (pl Samsung SRP280 mátrix nyomtató, nagyon olcsó kellékanyag árat érhetünk le vele, tudunk pl. pénztárgép szalagra nyomtatni, vannak mátrix, hőtranszfer, és tintasugaras verziók.). Ez akkor javasolt, ha pl. tűzőgéppel hozzá tudjuk tűzni a termékhez az elkészült címkét. Több ilyen olcsó samsung, star, epson nyomtató található már 100e forint alatt.

Nyomtató típus választása:
Annak fényében kell választanunk, hogy hol nyomtatunk, milyen papírra, és az elkészült címke milyen terhelésnek van kitéve. Illetve az ár befolyásolja még a döntést.

Hő transzferes nyomtatás olcsó, de az elkészült címke olvashatóságának ideje korlátolt (pl. ha mozijegyet nyomtatunk annak megfelel, mivel olvashatósága valószínű több, mint a használtsága).
Mátrixnyomtatók megint olcsóak (olyan helyeken is használhatóak, ahol a hő transzferes már nem ajánlott, pl. parkolójegy, pizza szállítólevél stb.)
Tintasugara nyomtatók, kiváló minőség érhető el vele, főleg akkor ajánlott, ha szép, vagy több színű címkét akarunk készíteni.
Tinta szalagok (pl Zebra nyomtatószalag), ami nem is tinta, hanem általában gyanta, vagy speciális egyéb anyag. Legtöbbször 1 színű, olcsó, de csak egyszer használható.

Kérdések, amelyeket fel kell tennünk magunknak, ha vonalkód nyomtatót szeretnénk választani:
Vonalkód olvasó: Milyen eszközt fogunk használni, csak a cégünk, vagy máshol is tudni kell olvasni a vonalkódokat. Ha mások számára elérhető vonalkódot készítünk, akkor érdemes elterjedt vonalkódot használni (ma kapható olvasók szinte az összes vonalkód formátumot tudják olvasni, kb 20).
Milyen felületre készítjük a címkét? Sima, durva, rovátkolt, íves, vagy piszkos felületek mind befolyásolhatja a címke kiválasztását.
Hány címkét akarunk nyomtatni percenként? Naponta? Hetente? Évente? Sok hordozóanyag és „tinta” közül választhatunk, de fontos tényező-e az ár?
Címke eltarthatósága? Meddig kell a címkének megőriznie az információt? Ez nem csak a papírt, hanem a nyomtatót is meghatározhatja.
Működési környezet? Meleg pizzéria, kültéri parkoló ellenőr, belső irodai használat? Szintén meghatározza a nyomtatót.
Milyen alkalmazáshoz fogjuk az elkészült vonalkódokat társítani. Vannak alkalmazások, amelyek csak adott vonalkódokat fogadják el (pl. ha a számlázó programunk csak ean códot kezeli)
Ragasztás? Mire kell rátenni a címkét? Azt ragasztanunk kell, vagy hozzá tűzni, esetleg csak beletenni egy zacskóba?
DPI, nyomtatónk nyomtatási minősége. Ha a nyomtató kis DPI-vel rendelkezik, akkor kis területre részletgazdag nyomtatást jó minőségben nem tud produkálni, már pedig a vonalkód pont ezt kívánja meg. Tapasztalat szerint legalább 200DPI ajánlott, de érdemes legalább 300DPI-s nyomtató választani.
Thermal transzer (TT), vagy direkt termál (DT).
Thermal Transfer (TT): nyomtatófej hője egy szalaggal érintkezik, amely a hő hatására kerül a címkére. Szükség van nyomtatószalagra, nyomtató fej nem érintkezik a címkével. Mivel több szalag közül választhatunk, így pl. színt is tudunk választani, és nem feltétlenül kell fekete színnel nyomtatnunk.
Direkt termál (DT): Egy bevonat van a címkén, amely a nyomtatás hőjétől feketévé változik, emiatt nincs szükség nyomtatószalagra, de a fej jobban ki van téve súrlódásnak, így gyorsabban kopik. Sokszor alkalmazzák pl. mozi és színházjegyeknél.

Érdemes vonalkód technikával foglalkozó cégektől mintákat bekérni és azokat kipróbálni saját felhasználói környezetünkben!